ICD 10 - Klasifikasi Internasional Penyakit-penyakit, Révisi kaping 10

SAKIT MENTAL LAN SANGKALENGKAT (F00-F99)

Klebu: perkembangan psikologis sing cacat

Kalebu: gejala, panyimpangan saka norma, sing ditemtokake ing studi klinis lan laboratorium, ora diklasifikasikake ing papan liya ( R00-R99 )

Kelas iki ngandhut pamblokiran ing ngisor iki:

  • F00-F09 Organic, kalebu gejala, kelainan mental.
  • F10-F19 Kelainan mental lan tindak tanduk sing digandhengake karo nggunakake bahan psikoaktif
  • F20-F29 Gangguan schisoprenia, schizotypal lan delusional
  • Kelainan Mood F30-F39 [Kelainan kelainan]
  • F40-F48 Kelainan neurotik, kelainan lan somatoform
  • F50-F59 Sindrom perilaku sing gegandhèngan karo gangguan fisiologis lan faktor fisik.
  • F60-F69 Kelainan pribadine lan kelainan prilaku
  • F70-F79 Retardasi mental
  • F80-F89 Mental Disorder
  • F90-F98 Kelainan emosi, kelainan prilaku, biasane diwiwiti ing bocah lan remaja
  • F99 Mental Disorders Ora Ditetepake

Aterisk nyathetake pandhuan ing ngisor iki:

  • F00 * Dementia ing penyakit Alzheimer
  • F02 * Dementia ing penyakit liya sing diklasifikasikake ing heading liya

F00-F09 ORGANIK, KASAMPURAN SISTEM, GANGGUAN MENTAL

Pemblokiran iki kalebu sawetara kelainan mental sing diklompokake bebarengan amarga anané faktor etiologis sing jelas, yaiku, sabab iki gangguan otak, cedera otak utawa stroke sing nyebabake disfungsi serebral. Disfungsi bisa utamané (kayata ing panyakit, ciloko otak lan stroke, kanthi langsung utawa sacara selektif mangaruhi otak) lan sekunder (kayadene ing panyakit sistemik utawa kelainan, nalika otak terlibat proses patologis bebarengan karo organ lan sistem liyane).

Dementia [demensia] (F00-F03) iku sindrom sing disebabake dening karusakan otak (biasane sing kronis utawa progresif), ing ngendi akeh fungsi korteks sing luwih dhuwur, kayata memori, pamikiran, orientasi, pangerten, ngitung, kemampuan belajar, ucapan lan pangadilan. . Kesadaran ora dadi peteng. Fungsi kognitif sing mudhun biasane diiringi, lan kadhangkala didhisiki dening gangguan kontrol marang emosi, prilaku sosial, utawa motivasi. Sindrom iki kacathet ing penyakit Alzheimer, ing penyakit serebrovaskular lan ing kahanan liya sing utamane utawa utamane nyebabake otak.

Yen perlu, ngenali penyakit asli kanthi nggunakake kode tambahan.

F10-F19 SAKIT MENTAL lan SANGAT MENGGUNAKAN KEMAMPUAN KANGGO DENGAN PENGGUNAAN PIKIRAN PSYCHOACTIVE

Blok iki ngandhut macem-macem kelainan sing beda-beda kerusakan lan manifestasi klinis, pangembangan kang tansah digandhengake karo nggunakake siji utawa luwih substansi psikoaktif sing ditetepake utawa ora ditrapake kanggo alasan medis. Judhul telung digit ngenali inti sing digunakake, lan karakter papat kodhe nemtokake ciri klinis kondisi kasebut. Pangode kasebut dianjurake kanggo saben zat clarified, nanging kudu dicathet yen ora kabeh kode papat digit bisa ditrapake kanggo kabeh zat.

Identifikasi zat psikoaktif kudu didhasarake minangka akeh sumber informasi sabisa. Iki kalebu data sing dilapurake dening individu kasebut, asil tes getih lan cairan biologis liyane, tandha-tatanan somatik lan psikologis sing khas, gejala klinis lan perilaku, uga data sing jelas, kayata zat pembuangan pasien, utawa informasi saka pihak katelu. Akeh kedhaftar narkoba nggunakake luwih saka siji jinis tamba. Diagnosis utama kudu adoh tinimbang substansi (utawa klompok zat) sing nyebabake gejala klinis utawa nyumbang marang penampilan. Diagnosis liya kudu dikode sajrone kasus psikopat liyane sing ditindakake ing jumlah sing nyebabake keracunan (tandha papat sing umum), sing nimbulaké bebaya kanggo kesehatan (tandha papat umum .1), sing nyebabake ketergantungan (tandha papat umum .2) utawa kelainan liyane ( papat papat umum .3-.9).

Mung sajrone panggunaan bahan narkotika kacau lan dicampur ing alam utawa sumbangan saka macem-macem zat psikoaktif menyang gambar klinis ora bisa diisolasi, kudu diagnosa gangguan sing disebabake dening nggunakake sawetara narkotika bahan digawe ( F19.- ).

Kasebut: penyalahgunaan zat non-adiktif ( F55 )

Karakter papat ing ngisor iki digunakake ing rubrik F10-F19 :

  • .0 Keutuhan akut

    Kalebu: keracunan sing nyebabake keracunan ( T36-T50 )

  • .1 Gunakake mbebayani

    Nggunakake zat psikotropika sing ngrugekake kesehatan. Kerusakan bisa dadi fisik (kayata kasus hepatitis saka penugasan diri saka zat psikotropika sing diterbitake) utawa mental (contone, episode saka gangguan depresi kanthi nggunakake alkohol sing wis suwe).

    Psychotropic substance abuse

  • .2 Dependency Syndrome

    Klompok fungsional perilaku, mnestic, lan fisiologis sing dikembangake kanthi nggunakake bahan sing bola-bali, sing kalebu kepinginan kuat kanggo nambani obat, ora duwe kontrol, nggunakake efek ala, prioritas narkoba sing luwih dhuwur tinimbang tumindak lan kewajiban liyane, tambah toleransi marang zat.

    Sindrom panyendian bisa gegandhèngan karo inti psikotropika tartamtu (contone, tembakau, alkohol utawa diazepam), menyang golongan bahan kimia (contone, obatan opioid), utawa akeh bahan psikotropika sing beda.

    • Alkoholisme kronis
    • Dipsomania
    • Ketagihan
  • .3 Sindrom Pembatalan

    Ana kemungkinan klustering lan keruwetan. Iku wektu cessation utawa abang. Negara mundur bisa ruwet kanthi konvulsi.

  • .4 Sindrom pembatalan karo delirium

    Kondisi kasebut ditetepake ing F05.- . Kejahatan bisa uga dumadi. Nalika faktor organik dianggep dadi F05.8 .

    Delirium tremens (alkohol-mlebu)

  • .5 Psychotic Disorder

    Ora jelas yen ana kemungkinan Distortions persepsi, delusi (asring paranoid utawa persecutory alam), kelainan iki ditondoi dening hallucinations, gangguan psikomotor, lan uga saka wedi banget kanggo ecstasy. Sensorium biasane cetha, sanajan ora bingung, bisa uga ana.

    Alkohol:

    • hallucinations

    • cemburu

    • paranoia

    • psikosis

    Kalebu: alkohol- utawa psychoactive substance-induced kelainan resikual lan pungkasan-onset psychotic ( F10-F19 karo tandha papat .7)

  • .6 Amnesia sindrom

    Sindrom sing digandhengake karo riwayat penting lan memori remot. Mundhut langsung biasane dilestarekake lan memori anyar luwih kerep diganggu karo memori remot. Gangguan acara Confabulation bisa dicathet nanging ora ana saiki. Fungsi kognitif liyané biasané uga diawet kanthi apik.

    Kelainan amnestic, alkohol- utawa obat-obatan

    Korsakov psikosis utawa sindrom, alkohol- utawa zat psikoaktif liyane-mlebu utawa ora ditemtokake

    Kanthi kode tambahan, ( E51.2 †, G32.8 * ), yen dikarepake, nalika digandhengake karo penyakit utawa sindrom Wernicke.

    Kalebu: Sindrom amnestic organik ora disebabake alkohol utawa bahan psikoaktif liyane ( F04 )

  • .7 Kekurangan lan gangguan psikotik kanthi debut telat

    A kelainan ing kelainan fungsi kognitif, emosi, kapribaden, utawa tindak tanduk sing disebabake dening konsumsi alkohol utawa zat psikoaktif bisa kedadeyan sajrone wektu nalika pengaruh langsung saka zat psikoaktif nyebar. Kacilakan kelainan kasebut kudu disebabake kanthi langsung marang panggunaan zat psikoaktif. Kasus-kasus kang sabanjure pelanggaran sing kedadeyan luwih cepet tinimbang episode (episod) panggunaan substansi psikoaktif bisa di kode nganggo tandha papat kaping kasebut yen afiliasi sing nyebabake kelainan kanggo efek residual saka zat psikoaktif wis bener dibuktekake.

    Fenomena sing sisa bisa dibedakake saka negara psikotik ing bagean episodisitas, utamane ing wektu sing cendhak, kanthi duplikasi manifestasi alkoholik utawa narkotika sadurungé.

    Alkohol Dementia BDU

    Sindrom cerebral kronis

    Dementia lan bentuk entheng kognitif terus-terusan

    Flashbacks

    Kelainan psychotic sing ditindakake disebabake nggunakake zat psikoaktif

    Pangertèn kacepetan sawise ngonsumsi hallucinogen

    Sisa:

    • - emosi [ngarepan] kelainan

    • - Kelainan pribadine lan prilaku

    Kasebut:

    • nyandu alkohol utawa narkotika:
      • - Korsakovsky syndrome (F10 - F19 kanthi tandha papat umum .6)
      • - kondisi psikotik (F10 - F19 kanthi papat papat umum .5)

  • .8 Kelainan Mental lan Tingkah Laku Liyane Kanggo Gunakake Substansi
  • .9 Mental lan tindak tanduk amarga nggunakake bahan psikoaktif, ora ditemokake

F20-F29 SCHIZOPHRENIA, KONDISI SCHIZOTYPIC lan GANGGUAN

Unit iki nyakup skizofrenia minangka bagéan paling penting saka klompok, gangguan schizotypal, kelainan delusional terus-terusan lan kelainan psikotik sing akut lan transient. Kelainan Schizoaffective ditinggalake ing blok iki, senadyan alam kontroversial.

F30-F39 MUNGKIN GUNUNGAN [GANGGUAN AFFECTIVE]

Pamblokiran iki kalebu kelainan ing ngendi gangguan utama minangka owah-owahan ing emosi lan swasana ati marang depresi (kanthi utawa tanpa kuatir) utawa menyang elevasi. Owah-owahan ing swasana ati biasane diiringi owah-owahan ing tingkat sakabèhé aktivitas.

Sebagian gejala liya minangka sekunder utawa gampang diterangake ing latar mburi owah-owahan ing swasana ati lan aktivitas. Kelainan kaya iki kerep duwe gegayutane, lan wiwitan saka episode siji bisa asring digandhengake karo acara-acara lan kahanan sing padha.

F40-F48 DISORDERS, STRESS-RELATED, lan SOMATOFORM

Dileksanakake: gegandhèngan karo kelakuan prilaku sing diklasifikasikaké ing F91.- ( F92.8 )

F50-F59 Sindrom perilaku sing digandhengake karo ora normal fisiologis lan faktor fisik

F60-F69 GANGGUAN PRIBADI lan KELAS AGE

Blok iki kalebu macem-macem negara lan pola tindak tanduk penting klinis, sing cenderung stabil lan muncul minangka ekspresi gaya urip lan karakteristik individu marang wong liya. Sawetara kahanan lan pola prilaku iki katon ing awal pembangunan individu minangka asil saka pangaruh simultaneous faktor konstitusional lan pengalaman sosial, nalika liyane dituku ing tataran luwih saka urip.

Kelainan kepribadian spesifik ( F60.- ), gangguan lan kepribadian kepribadian liyane ( F61.- ), owah-owahan kepribadian sing langgeng ( F62.- ) sing didhasarake lan pola perilaku jangka-panjang sing mujudake tanggapan sing fleksibel marang macem-macem kahanan sosial lan sosial. Kelainan kasebut minangka panyimpangan sing ekstrim utawa pinunjul saka cara wong biasa ing tingkat budaya sing ditemokake, mikir, ngrasa, lan utamané bisa komunikasi karo wong liya. Perilaku kasebut cenderung lestari lan nyakup akeh wilayah perilaku lan fungsi psikologis. Kelainan iki asring, nanging ora mesthi, digandhengake karo pengalaman subyektif saka macem-macem derajat lan masalah sosial.

F70-F79 Retardasi mental

Negara berkembang mental utawa ora lengkap, sing utamané ditondoi kanthi ngurangi skills sing ana ing proses pembangunan lan skills sing nemtokake tingkat sakabèhé intelijen (yaiku kemampuan, kognitif, basa, motility, kapasitas sosial). Retardasi mental bisa dumadi kanthi utawa tanpa gangguan mental utawa fisik liyane.

Jurusan mental retardasi biasane dievaluasi karo tes standar sing nemtokake kondisi pasien. Padha bisa ditambah karo sisik ngukur adaptasi sosial ing lingkungan tartamtu. Tèknik iki nyedhiyakake definisi kasar kanggo tingkat mental retardasi. Diagnosis uga gumantung marang penilaian sakabèhé fungsi intelektual ing tingkat skill sing diidentifikasi.

Keahlian intelektual lan adaptasi sosial bisa diganti wektu, nanging luwih gampang. Dandan iki bisa uga asil saka latihan lan rehabilitasi. Diagnosis kudu didhasarake ing tingkat mental aktivitas saiki.

Kanggo nemtokake tingkat mental sing kurang, rubrik F70-F79 digunakake karo karakter papat ing ngisor iki:

.0 Nuduhake anané utawa kelemahan saka kelainan prilaku

.1 Gangguan prilaku sing penting kanggo perawatan lan perawatan

.8 Gangguan prilaku liyane

.9 Tanpa indikasi saka prilaku kasar

Yen perlu, ngenali kahanan sing gegandhèngan karo retardasi mental, kayata autisme, kelainan perkembangan, epilepsi, kelainan prilaku, utawa cacat fisik sing abot, nggunakake kode tambahan.

F80-F89 PEMBERIAN PEMBANGUNAN PSIKOLOGI

Kelainan sing kalebu ing pemblokiran iki nduweni fitur sing umum: a) nalika onset diwatesi nalika bayi utawa bayi; b) cacat utawa lelara perkembangan fungsi sing ana hubungane karo mateni biologis sistem saraf pusat; c) aliran mantep tanpa remisi lan kambuh. Ing sawetara kasus, wicara, kemampuan visual-spasial lan koordinasi motor bisa kena pengaruh. Biasane, wektu tundha utawa kelainan sing nyedhiyakake dhewe sedhangku supaya bisa ndeteksi kanthi pasti bakal mudhun kanthi entheng nalika bocah diwasa, sanajan kurang entheng kerep tetep dadi dewasa.

F90-F98 SAKITAN EMOTIONAL lan SANGKALENGKAT KECAMATAN WISATA MENGGUNAKAN KABUPATEN LAN AGE AGUNG

F99 Mental Disorders Ora Ditetepake

Nggoleki ing MKB-10

Telusuri miturut teks:

Telusuri dening kode ICD 10:

Telusuri Alphabet

Ing Rusia, Klasifikasi Internasional Penyakit ing revisi ka -10 ( ICD-10 ) diadopsi minangka dokumen peraturan siji kanggo nyatakake kedadeyan kasebut, penyebab panggilan umum menyang institusi kesehatan saka kabeh departemen, penyebab pati.

ICD-10 dikenalaké ing praktik perawatan kesehatan ing saindhenging tlatah Federasi Rusia ing taun 1999 kanthi urutan Departemen Kesehatan Rusia tanggal 27 Mei 1997. №170

Rilis revisi anyar ( ICD-11 ) direncanakake kanggo 2017.